Gå videre til innhold
Administrerende direktør i Strawberry, Torgeir Silseth.
Administrerende direktør i Strawberry, Torgeir Silseth.

Pressemelding -

Strawberry deler sjekkliste for innkjøp av produkter og tjenester fra konfliktutsatte områder

Siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022 har Strawberry gjort et omfattende arbeid med å kartlegge selskapets leverandører. Som et resultat av arbeidet deler konsernet nå en sjekkliste for innkjøp av produkter og tjenester fra konfliktutsatte områder.

Næringslivet står overfor stadig flere utfordringer med ansvarlig handel i en verden der det er 30 pågående konflikter og kriger. I tillegg er det i 2024 valgår i mer enn 60 land, som kan få utfall som vil forsterke verdensuroen ytterligere. Strawberry kjøper varer og tjenester for ca 5 milliarder i året fra flere enn 13 000 leverandører, og er med det en betydelig innkjøper i Norden. Det siste året har resultert i flere viktige erfaringer for konsernet, og sjekklisten som Strawberry nå deler, skal bidra til økt bevissthet hos bedrifter.

- I kjølvannet av Russlands fullskala-invasjon av Ukraina, har debatten om næringslivets ansvar og rolle i krig og konflikt blitt høyaktuell. Nå er øynene rettet mot Israels krigføring mot Gaza, og flere næringslivsledere har tatt til orde for våpenhvile på Gazastripen. Debatten om næringslivets rolle og ansvar er viktig, og den handler om mer enn hvilket standpunkt selskaper tar i konfliktene som preger verden. Innkjøpsmakt og ansvarlig handel er konkrete virkemidler som alle i næringslivet må ha et bevisst forhold til i tiden vi lever i, og derfor har vi gjort et omfattende arbeid internt med å kartlegge våre egne leverandører, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Strawberry.

I juni 2023 besluttet Strawberry å boikotte Mondelez som er morselskapet til Freia i Norge og Marabou i Sverige. Før avgjørelsen ble tatt var innkjøpsavdelingen i Strawberry i dialog med selskapet.

- Vi har hele tiden slått fast at boikott ikke er et mål i seg, men et virkemiddel for å påvirke leverandørene våre. I vår dialog med Freia har vi fått bekreftet at morselskapet Mondelez har skilt ut den russiske delen av virksomheten, som nå har resultert i at vi avvikler boikotten av Mondelez. Parallelt har kartleggingen av leverandører og deres verdikjeder resultert i at vi nå lanserer en sjekkliste for innkjøp av produkter og tjenester, som sikrer en helhetlig vurdering av koblinger til konfliktutsatte områder. Målet er å dele erfaringer, samtidig som Strawberry skal være enda bedre rustet til å vurdere våre leverandørlinjer løpende, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Strawberry.

Sjekklisten Strawberry har utviklet er basert på UNDPs retningslinjer for forhøyede aktsomhetsvurderinger og består av 10 punkter. Listen tar for seg generelle punkter som å evaluere risiko, vurdere tiltak og måle effekt av tiltak. Det som skiller vanlige aktsomhetsvurderinger versus forhøyede er at forhøyede aktsomhetsvurderinger har en mer omfattende tilnærming og krever dypere forståelse av selve konflikten. I tillegg vurderes det om selskapets aktiviteter på noen måte bidrar til å opprettholde konflikten.

- Vår ambisjon er å endre innkjøpspraksisen i Norden ved å etterstrebe beste praksis og fremme ansvarlig innkjøp. Med over 380 kontrakterte leverandører, 200 000 produkter og over 240 hoteller er arbeidet omfattende. Vår opplevelse er at leverandørene viser stor vilje til åpenhet og samarbeid for å finne løsninger. For oss har direkte dialog med leverandørene våre, kombinert med offentlig informasjon og rapporter, vært viktige virkemidler i prosessen. I dialog med Etisk Handel har vi fått bekreftet at store og små bedrifter i Norden møter samme utfordringer som oss, og derfor ønsker vi å dele våre erfaringer og funn fra prosessen, sier Ingrid Håvik, leder for ansvarlig innkjøp i Strawberry.

Strawberry vil bruke sjekklisten som verktøy i arbeidet med innkjøp av produkter og tjenester fremover, og har i samarbeid med Etisk Handel nå invitert til rundebordssamtale med andre næringslivsaktører for å dele erfaringer, få innspill og sammen videreutvikle sjekklisten. Første samling fant sted 14.juni og neste er planlagt i starten av september.

- Strawberry viser virkelig vei for andre næringslivsaktører ved å sette fokus på skjerpede aktsomhetsvurderinger. Medlemmer i Etisk handel Norge forplikter seg til å følge OECDs retningslinjer for bærekraftig forretningspraksis og bedrifter forbundet med konfliktområder har et særlig ansvar for å gjøre ekstra undersøkelser. Flere bedrifter står i dag overfor svært krevende dilemmaer, og rundebordssamtaler er et godt virkemiddel for å bygge kunnskap og få frem nyansene. Vi i Etisk handel Norge har nettopp lansert rapporten Challenging Contexts og vi ser frem til å invitere til en ny rundebordsamtale for ansvarlige norske næringslivsaktører etter sommeren for å gi enda mer praktisk veiledning, sier Heidi Furustøl, daglig leder i Etisk handel Norge.

    Emner

    Kategorier


    Strawberry er portalen til et bredt utvalg av hotell, møte- og konferansefasiliteter, restauranter og spa, i tillegg til eksklusive partnere og fordeler for våre medlemmer. Med over 240 hoteller over hele Norden, tilbyr vi fire hotellkjeder – Comfort Hotel®, Quality Hotel, Clarion Hotel® og Clarion Collection® Hotel – og mer enn 40 frittstående hoteller. Gjennom Strawberry sin app og nettside, får du som gjest og medlem tilgang til et univers av muligheter, med vårt løfte om å fylle livet med morsomme, meningsfylte og spennende opplevelser. More to explore at strawberry.no

    Kontakter

    Bettina Flatland

    Pressekontakt Director of Communications +47 975 98 000
    Geir M. Økland

    Geir M. Økland

    Pressekontakt Senior Communications Advisor +47 482 72 656

    Trude Laberg

    Pressekontakt Communications Advisor +47 907 91 896