Pressemelding -
Norges fem beste gründere på mat og bærekraft er kåret
Denne våren har Local EAT Award jaktet Norges beste løsninger for sunnere og mer bærekraftig mat. Fem norske regionsvinnere er kåret. Nå skal de kjempe om finalepremien på 100 000 kroner, som deles ut under EAT Stockholm Food Forum førstkommende mandag.
Local EAT Award er en del av initiativet EAT Stockholm Food Forum, som samler globale ledere innen akademia, politikk og næringsliv for å diskutere veier til en sunnere og mer bærekraftig
matindustri. Prisutdelingen arrangeres i samarbeid med NHO og Nordic Choice Hotels, og finalen avholdes under EAT-konferansen i Stockholm 26. mai.
-Hensikten med prisen har vært å løfte frem lokale bedrifter og ildsjeler som jobber med sunn og bærekraftig mat. Responsen fra norske gründere og småbedrifter har vært fantastisk. Til sammen har vi fått inn over 100 søkere fra over hele landet, som vitner om et utrolig engasjement for å fremme bærekraftig matproduksjon, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.
I både Norge og Sverige er det kåret fem finalekandidater. Regionsfinalene i Norge er avholdt i Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Tromsø og Oslo. I finalen i Stockholm mandag 26.mai møter de norske regionsvinnerene de fem svenske finalistene.
Her er de fem norske finalefinalistene:
Regionsvinner i Kristiansand: Trine på Gården
Trine på Gården er et lokalt matkultursenter i Søgne, med fokus på sunn, håndlaget og kortreist mat. På gården driver de egen gårdsbutikk og bakeri, og tilbyr både catering og matkurs. Gården bruker ingen tilsetningsstoffer i produksjonen som er tuftet på gamle fordelingsmetoder. De benytter råvarer som vokser på nedlagte gårdsbruk, ressurser i inn- og utmark, samt varer fra lokale fiskere, bønder og sankere. Trine og de ansatte på gården jobber daglig med å bevisstgjøre folk om hva de spiser, for å fremme fokuset på bærekraftig mat. For å nå målet arbeider de aktivt med å stimulere til økt samarbeid og utvikling blant matleverandører og produsenter i Søgne og omegn.
- Det var en utrolig oppløftende og overraskende telefon jeg fikk fra Nordic Choice. Det at vi blir lagt merke til utenfor bygdegrensene er helt fantastisk. Vi er så utrolig stolte og håper selvfølgelig at denne tildelingen vil bidra til å skape enda mer fokus på det vi tror på, og det vi dyrker og driver her på gården, sier Trine Lohne, eier og daglig leder på Trine på Gården.
Regionsvinner i Stavanger: Lauvsnes Gartneri
Lauvsnes Gartneri leverer Juanita-tomater til butikker over hele landet. Siden første produksjonsår
i 2009 har gården femdoblet produksjonen. Pakkeriet er innebygd i drivhusene, og Lauvsnes Gartneri pakker selv alle tomatene. På den måten blir veien til forbrukeren kortest mulig, noe som sparer miljøet. Det benyttes ikke sprøytemidler i veksthusene. I stedet brukes biologisk nyttedyr som gir et miljøvennlig og rent produkt. Gartneriet lager også tomatsaus av overskuddsproduksjon av norske tomater fra både egen og andres produksjon, noe som også bidrar til å redusere matavfall.
-Vi i Lauvsnes Gartneri ønsker å bidra til bærekraftig og miljøvennlig matproduksjon, blant annet ved å bruke overskuddsproduksjon som råvare. Det er motiverende at dette blir lagt merke til. Derfor er det en stor ære for oss i Lauvsnes Gartneri å få være med i finalen med så mange sterke kandidater. Måtte den beste vinne, sier Jan Terje Vignes, daglig leder og eier/Lauvsnes Gartneri AS.
Regionsvinner i Trondheim: Bieffekten
Bedriften Bieffekten ble startet for ett år siden av Sigrid Bakken Døsvik som studerer biologi og er lidenskaplig opptatt av miljø og natur. Bieffekten jobber med flere tiltak for å spre informasjon og øke kunnskapen om pollinerende innsekter og deres rolle i verdens matvareproduksjon. Forskere anslår at 84 % av de ville planteartene i Europa er avhengige av insektsbestøvning, og honningbiene er en av våre viktigste pollinatører. De seneste årene har man sett at opp mot 50 % av biesamfunn i USA, Europa og resten av verden har kollapset. Et av Bieffektens tiltak er utplassering av bikuber og kasser med blomster tilrettelagt for bier og humler på tak og eiendommer. Hensikten er å kombinere bedrifters ansvar for miljø og biologisk mangfold sammen med produksjon av lokal honning.
-Bieffekten har mange ulike og viktige aspekter ved seg, både når det gjelder lokal matproduksjon og aktuelle globale spørsmål knyttet til biodiversitet og matsikkerhet. Det tror jeg kan ha spilt inn på juryens avgjørelse. Mitt miljøengasjement handler om å gjøre noe konkret i forhold til de utfordringene vi står overfor, og samtidig engasjere andre til være med å dra i samme retning. Uansett hvordan det går i finalen, så er det veldig gøy å bli plukket ut som regionsvinner og ikke minst utrolig motiverende forarbeidet videre, Sigrid Bakken Døsvik, daglig leder i Bieffekten.
Regionsvinner i Tromsø: Kjerringøy Gård
Ekteparet Astrid og Oddbjørn Olsen driver Kjerringøy gård i Bodø kommune som et økologisk
melkeproduksjonsbruk.Kjerringøy gård selger upasteuriserte og økologiske oster fra egne kyr, og ostene selges i egen kafe og utvalgte butikker og restauranter.På gården tar de hånd om hele produksjonskjeden selv. De dyrker kløveren på enga, de gjødsler den med møkk fra egne kyr, de bruker melka fra kyrne til ysteprosessen og ostemassen som hentes ut av melka brukes til å lage et knippe ulike oster – inkludert prisvinneren ’Rød Kjerringøy’. I 2008 sto ysteribygget, Markens Grøde, ferdig på gården. Et bygg som inneholder ysteri, steinovn og bakeri, kafe og jordkjellere for lagring av osten.
- Vi har gjort Brundtland kommisjonens slagord til vårt eget; Tenk globalt, handle lokalt. Det har vi gjort ved å legge om gården til økologisk drift basert på egne lokale ressurser og mindre på innkjøpte innsatsmidler. For oss handler det om et samarbeid med natur, mennesker og framtida. Alle tre parter må tjene på det. Derfor er det en stor ære for oss å være finalist i en konkurranse som fremmer bærekraftig mat, sier Oddbjørn Olsen, ved Kjerringøy gård.
Regionsvinner i Oslo: Fremtidens mat
Fremtidens Mat drives av gründer Zoe Christiansen i samarbeid med hennes mann Sven Erga. Selskapet utvikler og selger produkter laget av nordisk tang. Fremtidens Mat forhandler viltvoksende tang, omhyggelig innhøstet for hånd, fra sertifiserte rene vann. Tangen er tørket, pakket og transportert med minimal belastning for miljøet. Tang er en kilde til naturlige mineraler, vitaminer og sunne fettstoffer og anses som en innovativ og fremtidsrettet råvare. Fremtidens Mat ble startet våren 2011 som en nettbutikk og som en del av et nordisk nettverk av dyrkere og spesialister knyttet opp mot marinbiologi, gastronomi, kortreist mat og økologi.
-Vi er svært glade for å være valgt ut som en av finalistene til Local EAT Award. Nominasjonen kan bidra til økt interesse for tangens mange positive egenskaper. Tang som mat representerer en spennende og innovativ råvare. Det er en bærekraftig ressurs og en usedvanlig næringsrik matvare, som er enkelt å dyrke og kan høstes uten belastning for miljøet. Ikke minst så vet vi at tang kan bli et viktig bidrag til løsningen av en forestående global matvarekrise, sier Zoe Christiansen, gründer i Fremtidens Mat.
Hovedvinneren kåres i Stockholm mandag 26.mai under konferansen EAT Stockholm Food Forum.
Emner
Kategorier
Nordic Choice Hotels er Nordens største hotellkonsern med 171 hoteller og 12 000 medarbeidere i Skandinavia og Baltikum. Selskapet markedsfører kjedene Comfort, Quality Hotels, Quality Resort, Clarion Collection og Clarion, samt 10 unike hotellperler innen Nordic Hotels & Resorts. Alle hoteller er miljøsertifisert etter ISO 14001.